Psiholog, psihiater ali psihoterapevt, kje so razlike?


Koren besede vseh treh strokovnjakov je skupen, psiha, kar izhaja iz starogrške besede psychē in označuje dušo. Skupni imenovalec omenjenih strokovnih profilov je namreč prav ukvarjanje z duševnostjo.

PSIHOLOG

Psiholog je svoje izobraževanje zaključil v okviru Filozofske fakultete na študiju psihologije. V zadnjih letih se je pojavil tudi nov profil biopsihologa, katerega študij poteka na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije. Poseben profil psihologa je klinični psiholog, ki je poleg študija psihologije opravil še specializacijo klinične psihologije, ki jo je zaključil s specialističnim izpitom.

Psiholog lahko svoje delo opravlja v zelo različnih institucijah, npr. v šoli, vrtcu, vojski, zdravstvenih ustanovah, v kadrovskih službah, socialnih zavodih itd. Posebnost njegovega dela je psihološko ocenjevanje, pri čemer uporablja psihološke vprašalnike ali druge psihodiagnostične pripomočke. Psiholog ne postavlja diagnoz, poda pa lahko psihološko mnenje. Prav tako ne more predpisovati zdravil. Nudi lahko psihološko svetovanje, ne pa psihoterapije (če nima dodatne psihoterapevtske izobrazbe).

Lahko se obrnete na naslednje naše psihologe:


Vir infografike: Projekt "Uporaba sodobnih komunikacijskih medijev pri osveščanju glede duševnega zdravja mladih na prehodu v odraslost" Oddelka za psihologijo Filozofske Fakultete v Ljubljani in podjetja Talk Through d.o.o. s spletnim mestom www.mojpsihoterapevt.si. Projekt sta sofinancirali Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

PSIHIATER
Psihiater je izobraževanje opravil na medicinski fakulteti ter nato specializacijo psihiatrije, ki jo je zaključil s specialističnim izpitom.

Ukvarja se z zdravljenjem duševnih motenj. Kot drugi zdravniki postavlja diagnoze ter predpisuje ustrezna zdravila, ko zdravljenje to zahteva. Najpogosteje je zaposlen v zdravstvenih domovih, bolnišnicah in psihiatričnih bolnišnicah, lahko pa deluje tudi v okviru privatne prakse.

Potrebujete psihiatra?

PSIHOTERAPEVT

Psihoterapevt je običajno zaključil dodiplomski študij (oz. po bolonjskem sistemu 2. stopnjo), največkrat družboslovne smeri, po tem pa opravil še podiplomski študij ene izmed psihoterapevtskih smeri.
Psihoterapija je v domeni psihoterapevta, ki temelji na zaupnem, varnem in sočutnem odnosu med psihoterapevtom in klientom. Ne ukvarja se le z duševnimi motnjami, temveč nudi pomoč ljudem, pri katerih so težave prerasle njihove trenutne zmožnosti spoprijemanja z njimi. Izhaja lahko iz različnih psihoterapevtskih pristopov in skladno s tem uporablja različne metode in tehnike. Psihoterapevt je lahko zaposlen v okviru zdravstvenih zavodov, pogosto pa deluje v okviru privatne prakse. Prav tako kot pri psihološkem svetovanju moramo biti pazljivi tudi pri izbiri psihoterapevta. V Sloveniji področje psihoterapije ni zakonsko urejeno, zato se na trgu pojavljajo terapevti, ki niso nujno opravili ustreznega izobraževanja.

Oglejte si
naše terapevte, ki izvajajo psihoterapijo








Prenesi eRevijo

Za dobro duševno zdravje; št. 14, Pomlad 2024

Prenesi
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se