Kaj vas je spodbudilo, da ste se odločili za študij psihoterapije?
    ​ Svojo poklicno pot sem pričela kot svetovalna delavka na področju predšolske vzgoje ter jo nadaljevala kot asistentka na Pedagoškem inštitutu v Ljubljani na področju razvojno-raziskovalnega dela (Center za kakovost v vzgoji in izobraževanju Korak za korakom). Želja po neposrednem delu z otroki in mladimi na področju socialnega dela me je vodila k temu, da sem se zaposlila v Kriznem centru za otroke in mladostnike - Marelična hiša v Kopru. Pri delu z otroki in mladimi s številnimi izzivi se je moja želja in potreba po temu, da svoja znanja dopolnim z enim od psihoterapevtskih pristopov okrepila do te mere, da sem v letu 2013 vključila v izobraževanje iz geštalstke psihoterapije. Študij geštalt psihoterapije je v veliki meri prispeval k moji profesionalni kot tudi osebnostni rasti ter razvoju.

Kaj je še posebej značilno za delo po vašem izbranem psihoterapevtskem pristopu?
    ​ Geštalt psihoterapija je pot ozaveščanja fizičnih, emocionalnih, kognitivnih in duhovnih potreb. Njen cilj je razvijanje zavedanja vedenjskih vzorcev, predpostavk in izbir, ki jih sprejemamo v življenju. Stremi k razvijanju zmožnosti izbire pri doživljanju in odzivanju, k večji kreativnosti in spontanosti in s tem k prevzemanju odgovornosti za oblikovanje lastnega življenja. 
    ​ Geštalt psihoterapevtski pristop temelji na odnosu med psihoterapevtom/psihoterapevtko in klientom/klientko in kvaliteti stika oziroma kontakta, ki se ustvari med njima.

Kaj bi povedali nekomu, ki okleva z obiskom psihoterapevta?
    ​ Geštalt psihoterapija je primerna za posameznike/posameznice, ki želijo bolje spoznati sebe ter raziskovati in ozavestiti načine s katerimi sooblikujejo odnose z drugimi. V sodelovanju s psihoterapevtom/psihoterapevtko klient/klientka odkriva, kako preteklost vpliva na njegovo/njeno doživljanje in vedenje.
    ​ Geštalt psihoterapija klientu/klientki omogoča, da razišče in ozavesti načine, na katere prekinja kontakt z drugimi in odkriva nove, drugačne možnosti reševanja svojih težav ter odpira nove možnosti zavedanja svojih občutkov. Geštalt psihoterapija se ne osredotoča zgolj na težave in na patologijo, temveč omogoča orodja tudi za tiste, ki jih zanima področje osebne rasti in razvoja v smislu poglabljanja samozavedanja, zavedanja okolja, spoznavanja in uresničevanja svojih potencialov.

Damjana Jurman, hvala za vaše odgovore.


Prenesi eRevijo

Za dobro duševno zdravje; št. 14, Pomlad 2024

Prenesi
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se