Kaj vas je spodbudilo, da ste se odločili za študij psihoterapije?
Za študij psihoterapije sem se odločila, ker sem poleg socialnega dela želela ljudem ponuditi še nekaj dodatnega. Pri svojem delu z ljudmi, ki so preživeli nasilje, sem imela priložnost videti, kakšne posledice lahko pustijo različni dogodki v življenju in včasih nisem imela odgovora na to, kaj še narediti. S študijem psihoterapije sem dobila odgovore na to, seveda pa so se zraven odprla nova področja in teme, ki jih raziskujem še naprej. Poleg tega me fascinirajo zgodbe ljudi, ker je vsaka unikatna, zanimiva in vznemirljiva in rada spremljam ljudi na njihovi poti odkrivanja novih, včasih bolj prijetnih in mirnih zgodb svojega življenja.

Kaj je še posebej značilno za delo po vašem izbranem psihoterapevtskem pristopu?
Sistemska psihoterapija na človeka ne gleda kot na izoliranega posameznika, ampak se veliko pogovarjamo tudi o sistemih v katerih živimo. Beseda sistem ne pomeni neke formalne skupine, ampak je to že naša družina, naša socialna mreža, služba ali šola v katero smo vključeni vsakodnevno in nenazadnje tudi širši sistem, kot je naša lokalna skupnost in širši družbeni sistem, ki vpliva na naša življenja in hkrati mi nanj. V sistemski psihoterapiji veliko raziskujemo vire, ki jih oseba že ima, pa je mogoče nanje pozabila, usmerjeni pa smo tudi v prihodnost, v to, kar si nekdo želi. Vse to pa ne pomeni, da se izogibamo problemom in preteklosti, pomembno je vse, kar posameznik prinese na terapijo. In zato je vsak proces prilagojen posamezniku, ne delamo po receptih, ker jih ni.

Kaj bi povedali nekomu, ki okleva z obiskom psihoterapevta?
Tako moja osebna izkušnja, kot besede mnogih klientov: Če bi vedela, da je tako super in da so možne take spremembe, bi s terapijo začela že veliko prej.
Psihoterapija je včasih res naporna, so neprijetni oziroma težki trenutki, vendar ti minejo, pozitivne spremembe pa so bolj trajne in ostanejo. In zakaj ne bi izkoristili možnosti, ki jih imamo, da bi živeli v večjem ravnovesju in bolj zadovoljno?

Maruša Zalokar, hvala za vaše odgovore.

Prenesi eRevijo

Za dobro duševno zdravje; št. 14, Pomlad 2024

Prenesi
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se