Individualni coaching

Coaching posamezniku omogoča rast na zelo širokem spektru področij. Vpliva tako na karierno pot, kot tudi na osebnostno rast in sklepanje bolj pristnih ter kakovostnih medosebnih odnosov. S pomočjo coachinga si posameznik okrepi samozavest, pridobi učinkovite komunikacijske veščine in postane bolj delovno uspešen.

Coach ni strokovnjak področja, na katerem želimo napredovati, temveč je njegova naloga, da posameznika vodi proti njegovim potencialom in skupaj z njim načrtuje pot do želenih ciljev. Vpliv coachinga je lahko zelo raznolik, naravnan je namreč na zadovoljevanje želja in potreb vsakega posameznika.

Pri čem nam lahko coach pomaga?


    1. Zastavljanje in doseganje ciljev
Coach posameznika spodbudi, da si zastavi pomembne življenjske ali karierne cilje in deluje v smeri doseganja teh ciljev. Klient ima priložnost, da s svojim coachem opredeli, kaj želi doseči v življenju in na delovnem področju. Na podlagi teh želja nato skupaj skujeta realističen plan, kako cilje doseči. Zatem je naloga posameznika, da si aktivno prizadeva za njihovo uresničitev. Coaching torej posamezniku lahko predstavlja vodilo proti doseganju zastavljenih ciljev. Hkrati pa se nauči spremljati in beležiti napredovanje na tej poti, saj tako lahko s coachem strateški načrt prilagajata specifičnim potrebam.

    2. Povečana stopnja angažiranosti
Coach udeleženca pritegne k delu na sebi tako, da mu poda specifične in individualne povratne informacije, poleg tega pa ga tudi stalno motivira s spodbudami. Zaradi tega je posameznik ponavadi bolj zavzet in angažiran pri delu. To pa ne prispeva le k njegovi karieri in produktivnosti, temveč tudi k delu celotne ekipe ali organizacije v okviru katere deluje.

    3. Pridobivanje nove perspektive
Coaching udeležencu ponuja varen prostor za pogovor o občutljivih ali delikatnih temah. Coachu namreč lahko zaupamo stvari, ki jih drugim npr. sodelavcem, ne moremo oziroma nočemo. Ob tem pa nam coach brez kakršnegakoli obsojanja lahko poda svojo perspektivo in smernice za razrešitev težav ali za nadaljnji razvoj. To pa je mogoče le, če z njim vzpostavimo varno in iskreno komunikacijo.

    4. Poglobljen način učenja
Cilj coachinga ni le izboljšanje posameznikovih veščin na delovnem mestu, temveč tudi poglobljeno razumevanje sebe in svojega načina delovanja. S coachingom namreč lahko izve več o sebi, dobi vpogled v to, kako ga dojemajo drugi, in izboljša področja svoje osebnosti, s katerimi ni pretirano zadovoljen. Udeleženec lahko izkoristi veščine, ki jih je predstavil njegov coach, in jih uporabi v novih situacijah ali v lastnem učnem prostoru.

    5. Ozaveščanje o lastni osebnosti
Coach lahko svojim klientom poda zamisli in načrte, kako naj izpostavijo svoje vrline, vendar je še pomembneje, da jim pomagajo ozavestiti lastne “slepe pege”. To so področja posameznikove osebnosti, ki jih morda sami ne vidijo, vendar jih je treba optimizirati. Ko se oseba zaveda teh področij, lahko skupaj s coachem začne delati na njih. Z razvijanjem zavesti o lastni osebnosti lahko posameznik svoje prikrite šibke točke spremeni v spretnosti. Ozaveščanje o lastni osebnosti igra pomembno vlogo tudi pri krepitvi samozavesti in pri prepoznavanju lastnih vrlin.

    6. Krepitev specifičnih spretnosti
Včasih že vnaprej vemo, na katerih področjih potrebujemo pomoč oziroma na katerih področjih bi še radi delali. Ker je utrditev spretnosti pogosto v ospredju coachinga, je treba posebej poudariti, na katerih veščinah bi radi gradili, tako da je coaching res učinkovit in prilagojen specifičnim potrebam posameznika. Te veščine lahko vključujejo komunikacijo, delegiranje, obvladovanje konfliktov, team-building, prepričevanje ali mnoge druge.

Želite več informacij ali podrobnejšo ponudbo?

041 55 82 82 (delavniki, 8.30 - 17.00)


Preberite še:
Coaching
Coaching na delovnem mestu



Prenesi eRevijo

Za dobro duševno zdravje; št. 14, Pomlad 2024

Prenesi
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se