Je psihoterapija draga storitev?

Iz hitrega in grobega pregleda cen ponudnikov psihoterapije lahko razberemo, da cene individualne ure psihoterapije segajo od 30 € do 100 €, povprečna ura stane tako okrog 50 €. Je 50 € za uro psihoterapije veliko?

Servisna ura avtomehanika stane nekje med 30 in 50€, kar je deloma primerljivo s ceno psihoterapije. In če je vaš odgovor na to, da brez delujočega avtomobila pa res ne gre, poglejmo naprej. Povprečna cena ure klasične tajske masaže prav tako sega od 35 do 50€.

Za primerjavo bi sicer lahko našteli še vrsto drugih storitev, pa to raje pustimo ob strani in se osredotočimo na to, zakaj psihoterapija nosi takšno ceno.
 

Kaj pa cena psihoterapije sploh zajema?

Najprej je potrebno poudariti to, da psihoterapevt klientu ne nudi prijateljskega klepeta, temveč mu na osnovi svojega znanja nudi strokovno pomoč pri soočanju z duševnimi težavami in motnjami. Ne gre za lahkoten pogovor, temveč delo, ki zahteva visoko motiviranost tako klienta kot psihoterapevta.


Dolgotrajno izobraževanje in izpopolnjevanje

Ker ima vsak klient svojo osebno zgodbo, je prilagajanje in stalno učenje za psihoterapevta nujno. Kljub temu, da je njegovo izobraževanje dolgoletno, saj je moral opraviti najprej vsaj dodiplomski študij ustreznih smeri (magistrski študij po bolonjskem programu) ter večletno izobraževanja iz izbrane psihoterapevtske smeri, pa se mora redno izpopolnjevat in izobraževat tudi kasneje, kar poleg časa zahteva tudi veliko finančnih vložkov. Za strokovno delovanje je potrebna tudi stalna supervizija, ki jo financira vsak psihoterapevt sam.

Plačilo denar

Psihoterapevt dela ne opravlja le uro, ko je v neposrednem stiku s klientom

Psihoterapevt ne opravlja klasičnega 40 urnega delavnika s plačilom za vsako uro, ki jo opravi v tem časovnem obdobju, kot je za večino zaposlenih značilno. Obravnava klienta ne vključuje le ure, ki je namenjena psihoterapiji, temveč je sestavljena iz časa, ki ga terapevt porabi za temeljito pripravo na vsako srečanje ter časa, ki ga porabi za pripravljanje in urejanje zapisov o srečanju ter poglabljanje v vsak primer posebej.

Strokovnost psihoterapevta je nujna

Ker v Sloveniji zakon ne ureja področja psihoterapije, je na tržišču ponudnikov ogromno, čeprav je strokovnost mnogih vprašljiva. Zato naj izbor psihoterapevta ne temelji le na ceni storitev, temveč predvsem na skrbem pregledu usposobljenosti terapevta, pri katerem bo vaše duševno zdravje v dobrih rokah.

Oglejte si
naše terapevte


Morda bi vas zanimalo tudi:
10 znakov, da je čas za obisk psihoterapevta
Osebna psihoterapija
Kako izbrati najboljšega psihoterapevta zase?


Prenesi eRevijo

Za dobro duševno zdravje; št. 14, Pomlad 2024

Prenesi
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se