Kaj moramo vedeti o ceni psihoterapije?

Veliko ljudi, ki razmišlja o pristopu k psihoterapiji, se zanima tudi za ceno srečanj s psihoterapevtom. Cena je vsekakor eden izmed pomembnejših dejavnikov odločitve, nikakor pa to ne bi smel biti edini oz. odločujoči kriterij.


Zanimivo je razmišljati, koliko denarja potrošimo za različne storitve. Koliko nas stane frizer? Koliko na leto naš avtomobil, njegovo zavarovanje in gorivo? Kako hitro se odločimo za nov model in vsak mesec zanj plačujemo vsaj 200 €? Koliko nas stanejo naše različne razvade? Je v primerjavi s temi zneski psihoterapija še vedno visok strošek?


Zakaj je najbolje vlagati vase?

Veliko bolje je, da ne razmišljamo o strošku, ampak o pomembni investiciji vase. Ne osredotočajmo se na ceno, ampak na naše potrebe, želje in cilje. Razmišljajmo, kaj nam bi psihoterapija prinesla, kaj dobrega, drugačnega, kolikšne izboljšave, novo kvaliteto odnosov, spremembe, boljšo prihodnost… Ljudje, ki so šli na terapijo, poročajo o dobri rešitvi težave, o jasnejši viziji svojih ciljev, bolj izpopolnjujočih odnosih, večji samozavesti, večjemu osebnemu miru in mnogih drugih koristih, ki so specifične vsakemu posamezniku. Tudi pari, ki so odšli na partnersko terapijo navajajo, da jim je že nekaj obiskov pomagalo uvideti svoj partnerski odnos v drugačni luči in so na terapiji spoznali, kako zgraditi trden in kvaliteten medsebojni odnos.
Naše dobro počutje in vlaganje v osebni razvoj ima najvišjo vrednost in mora biti naša najvišja vrednota.


Kaj vse se skriva v posamezni ceni psihoterapije?

Izobrazba psihoterapevta

Izobraževanje za psihoterapijo poteka več let, študij pa je plačljiv, kar pomeni, da bodoči psihoterapevti šolanje plačajo iz svojega žepa. Poleg psihoterapevtskega pogovora se psihoterapevti naučijo tudi različnih tehnik, nalog, izzivov, ki jih vključujejo v svoje delo. Pomembno je vedeti, da pri terapiji ne plačujemo za pogovor s prijateljem, ampak se sestajamo s kvalificiranim strokovnjakom za čustva, razmišljanja, vedenja, medosebne odnose, različne duševne motnje itd.

Tudi terapevti potrebujejo terapijo

Da lahko psihoterapevt dela kakovostno, se mora tudi sam udeleževati psihoterapevtskih obravnav, imeti mora »lastno izkušnjo«. To pomeni, da mora tudi sam skozi analizo oz. da v terapiji nastopa v vlogi klienta.

Supervizijska srečanja

Ko ima psihoterapevt že svojo prakso in dela s klienti, se vključuje v supervizijo. S svojim mentorjem, ki je bolj izkušen in je supervizor, predelujeta njegove vsebine (ki se mu porajajo tekom terapij) in njegov način dela. Supervizije so plačljive, potekati morajo redno.

Stalna izobraževanja

Dober psihoterapevt se zaveda pomena novega znanja in stalnega izobraževanja in s pridobivanjem znanja ne zaključi, ko prejme certifikat o izobrazbi. Zato se redno udeležuje srečanj v društvih, se udeležuje kongresov doma in v tujini, sledi novim trendom, novim pristopom itd.


Torej, če razmišljate o pristopu k psihoterapiji, se ne osredotočajte le na ceno terapije ampak je veliko bolje, da razmišljate o njeni vrednosti za vaše prihodnje življenje. Ko boste stari 80 let in boste pogledali nazaj  v svoje življenje, kaj bi si želeli zase, na kaj želite biti ponosni? Večina nas bi odgovorila, da želimo biti ponosni na svojo zakonsko zvezo, na odnos do svojih otrok, da smo bili zadovoljni s svojim delom, da smo imeli uspešno življenje… Koliko nam je to vredno? Koliko smo v to pripravljeni vložiti?

Oglejte si
naše terapevte


Morda bi vas zanimalo še:
Kaj je online psihoterapija?
Kako spodbuditi k psihoterapiji sebe ali bližnjega, ki jo potrebuje?
M
iti, ki krožijo o psihoterapiji?


Prenesi eRevijo

Za dobro duševno zdravje; št. 11, marec 2023

Prenesi
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se