Kako spodbuditi k psihoterapiji sebe ali bližnjega, ki jo potrebuje, 4. del

Zbrali smo razmišljanja naših psihoterapevtov, kaj bi svetovali nekomu, ki že razmišlja o psihoterapiji, a potrebuje le še malo spodbude, poguma, da bo začel novo pot v svojem življenju.


"Da razumem, a je to ena najboljših stvari, ki jih lahko naredi zase. Da se z odločitvijo za terapijo odločajo za rast in jim za to lahko samo čestitam. Večkrat slišim za izkušnje s terapevti v preteklosti, več klientov pa mi je tudi že zaupalo, da so v preteklosti bili v položaju, ko bi se želeli "z nekom pogovoriti", a za to ni bilo sredstev ali pa se jim je zdela celotna ideja preveč strašljiva. Razumem njihov strah in obotavljanje. Zaupati lastna preizpraševanja, dvome, čustva in negotovosti drugi osebi, ki je še ne poznamo, ni mačji kašelj.
Povedala bi jim, da so terapevti in terapevtke zavezani zaupnosti in naj se odločijo na podlagi uvodnega pogovora, da pa smo v tem poklicu srčni ljudje. Poleg srca smo v to vložili leta študija in dela na sebi, da pa naj zaupajo tudi občutku, ki jim ga da uvodni pogovor. In da je to ena najlepših poti rasti, kar jih poznam in ena najboljših investicij – tako da jih lahko samo spodbudim in pozdravim na tej poti."
Urša Young, univ. dipl. psih., specializantka transakcijske analize"Spodbudila bi ga, da najde moč, da zbere pogum in naredi prvi korak. To je običajno najtežje. Da si omogoči priložnost, da si bo lahko prisluhnil in da ob tem ne bo sam. Sami sebi smo pogosto »slepe pege« in tudi zaradi tega težje sami raziskujemo svojo notranjost.
Kadar si ne prisluhnemo, ko so glasovi znotraj nas že glasni in kričijo po pomoči, se težave lahko povečajo. Psihoterapija je eden najboljših načinov na poti do lastne osvoboditve in iskanju najpomembnejših življenjskih odgovorov."
Sanja Kosi, specializantka psihoanalitične psihoterapije"Psihoterapija odpira vrata do razumevanje sebe in svojega položaja v svetu. Za prvi korak je potreben pogum in zaupanje, da ga zmoreš narediti. Velikokrat je za odločitev potreben tudi čas. Vzemite si ta čas in zaupajte, da vam ga bo uspelo narediti. Mogoče ne danes ali jutri, mogoče naslednje leto. Je pa vredno vsaj poskusiti. Psihoterapija vam omogoča pridobiti razumevanje sebe in odnosov v katere ste vključeni. Izkušnja bo dragocena in pogled na svet bo postal drugačen. Zelo blizu mi je misel popotnice jadralke, Nataše Rogelja, ki pravi, da je 'delo na sebi smiselno, mogoče edino smiselno delo'."
Jana Bizjak Bradeško, specializantka geštalt psihoterapije

Morda bi vas zanimalo še:
Kako spodbuditi k psihoterapiji sebe ali bližnjega, ki jo potrebuje, 3. del
Kako spodbuditi k psihoterapiji sebe ali bližnjega, ki jo potrebuje, 2. del
Kako spodbuditi k psihoterapiji sebe ali bližnjega, ki jo potrebuje, 1. del
Prenesi eRevijo

Za dobro duševno zdravje; št. 15, poletje 2024

Prenesi
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se