Kdaj na svetovanje in kdaj na psihoterapijo?

Ko se soočamo z osebno stisko, čustvenimi ali psihičnimi težavami, imamo več različnih možnosti pomoči, ki pa se med sabo razlikujejo po učinku, aktivnosti, trajanju obravnave/zdravljenja in vrsti odnosa med klientom in strokovnjakom.

Psihološko svetovanje

Svetovanje je na znanstvenih metodah utemeljena disciplina, kjer se izvajalec in klient dogovorita o načinu sodelovanja glede na klientove težave, cilje in želje, ki bi jih klient rad dosegel. Cilj je rešiti težave in njene posledice, ne pa reševanje prvotnega vzroka težav.
Svetovanje običajno poteka krajši čas, svetovalec pa je enako kot klient udeležen v iskanju rešitev in možnosti za klienta. Delo svetovalca je svetovanje, kar ni enako kot psihoterapija.

Značilnosti psihoterapije

Psihoterapija je prav tako znanstvena disciplina, ki temelji  na raziskanih konceptih in teorijah osebnosti. Psihoterapija se glede na klintove težave, cilje in želje od svetovanja razlikuje po tem, da njen cilj ni samo rešitev težav in njenih posledic, temveč se osredodoča na razrešitev in odpravo vzrokov za nastanek težav, obravnavno osebnostnih motenj in duševnih bolezni ter trajno in učinkovito osebno spremembo.

Terapija je v primerjavi s svetovanjem bolj strukturirana in dalj časa trajajoča oblika psihološke pomoči. Tudi njen cilj je drugačen, kar je bistvena razlika med svetovanjem in psihoterapijo. Psihoterapija se ukvarja z ozaveščanjem nezavednih vsebin in razrešitvijo psihičnih vzorcev in ne samo konkretnega problema –ali simptoma – kot je to pri svetovanju.

Čeprav se lahko težave in seveda njihov izvor prepletata z obema področjema, si je za odločitev o svetovanju ali psihoterapiji priporočljivo zastaviti nekaj vprašanj:  
Kaj želim?
Kakšen je obseg mojih težav?
Kakšne posledice imam?
Koliko časa sem pripravljen nameniti za obravnavo?


Psihoterapija je namenjana poglobljenemu ukvarjanju s sabo, medtem ko je svetovanje trenutna oblika pomoči, kjer pa včasih ugotovimo, da se določenih vsebin ne da razrešiti samo s svetovanjem in je potreben vstop v psihoterapevtski proces.

Oglejte si
naše terapevte


Morda bi vas zanimalo tudi:
Razlika med coachingom, svetovanjem in psihoterapijo
10 znakov, da je čas za obisk psihoterapevta
7 mitov o psihoterapiji


Prenesi eRevijo

Za dobro duševno zdravje; št. 15, poletje 2024

Prenesi
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se