Naj bo vstop v novo šolsko leto miren in sproščen

Prvi šolski dan novega šolskega leta je pomemben tako za starše kot za otroke. Ne glede na to, ali bo vaš otrok prvošolec, prvi dan šole za vse šolajoče prinaša drugačno okolje in spremenjeno dnevno rutino.

Kako lahko starši otroke pripravite na novo šolsko leto in jim olajšate prehod s poletnih počitnic nazaj med šolske klopi?
Predvsem tako, da poskrbite, da boste otroka čustveno pripravili na (ponoven) obisk šole. Med poletnimi počitnicami imajo otroci drugačen dnevni ritem in navadno manj obveznosti, zato je lahko odsotnost domačega udobja za nekatere vir stresa. V nadaljevanju sledi nekaj nasvetov, kako lahko starši svoje otroke čim bolj pripravite na spremembe, ki jih s seboj prinaša novo šolsko leto. 

    1. Rutina šolskega dne


Otroci za zdrav psihosocialni razvoj nujno potrebujejo rutino, saj jim vedenje, kdaj lahko določene aktivnosti pričakujejo daje občutek varnosti. Počasi začnite prilagajati dnevni urnik vašega otroka šolski rutini. Če je otrok navajen poznega prebujanja, mu nekaj tednov ali vsaj nekaj dni pred začetkom pouka začnite prilagajati urnik spanja. Nenaspan otrok je godrnjav, utrujen in se težje skoncentrira, zato moramo poskrbeti za zadostno količino spanca. Svetujem, da vsak dan postopoma premaknete čas bujenja za nekaj minut, vse dokler se otrok ne zbudi ob želenem času. Poleg tega imejte v mislih, da bo zjutraj dovolj časa za zdrav zajtrk in jutranjo rutino. Jutranja rutina naj otrokom omogoča, da se naučijo skrbeti za svoje odgovornosti. Priporočljivo je, da se čimprej navadijo sami pripraviti potrebščine za naslednji šolski dan in poskrbeti za ostale šolske naloge. Vse to deluje na otroka zelo pomirjujoče in mu daje občutek, da zmore sam. Dolžnost starša pa je, da dobro organizira čas (še posebej v prvi triadi, ko otroci še niso tako dobro orientirani v času).

    2. Fotografija na prvi šolski dan


Po želji lahko dan ovekovečite s fotografiranjem.  Z otrokom lahko preko celega šolskega leta ustvarjate šolski album in vanj shranjujete spomine na pomembne učne trenutke. Nekateri otroci radi pišejo šolski dnevnik.

    3. Poseben zajtrk ali večerja za prvi šolski dan


Dan lahko začnete z zdravim zajtrkom po izbiri vašega otroka. Lahko ga vklučite v pripravo jedi in v miru pozajtrkujete skupaj. Tudi zaključek dneva naj poteka ob skupnem obroku in izmenjavi izkušenj doživetega dne.

    4. Aktivnost po izbiri otroka


Ta dan počnite nekaj, kar vaš otrok rad počne. Izbor je seveda odvisen od starosti in zanimanja otroka. Tu je nekaj primerov:

    • skupaj likovno ustvarjajte (otrok naj si naredi izdelek, ki ga bo spominjal na prvi šolski dan, lahko naslika svoj potret),
    • z otrokom pojdite na sprehod v gozdu in opazujte prečudovito naravo, tecite med drevesi,
    • otroku preberite novo pravljico,
    • če otroka zanima naravoslovje in raziskovanje, lahko naredita kakšen preprost poskus,
    • naredite manjši izlet v najbližje mesto in si oglejte staro mesto jedro, pa ne pozabite na sladoled,
    • za otroka pripravite lov na zaklad po stanovanju, hiši, vrtu, išče šolske potrebščine, ki ste jih v ta namen skrili,
    • igrajte se poučno družabno igro,
    • z otrokom začnita ustvarjati šolski dnevnik (starejši otroci to lahko naredijo tudi sami), ki lahko za prvi šolski dan vsebuje obris otrokove dlani, izmerite višino otroka in jo zapišite, zapišite, kaj ga zanima in rad počne, česa se veseli v prihajajočem šolskem letu, kaj bi rad počel v življenju, dodajte njegovo fotografijo s prvega šolskega dne, risbico, ki jo je prvi šolski dan narisal,
    • z otrokom specite torto za prvi šolski dan,
    • pripravite piknik in zabavne igre na dvorišču ali vrtu (npr. igre z vodo)
    • z otokom poiščite domišljijsko ime za »vašo domačo šolo«,
    • imejte domačo plesno zabavo,
    • naredite kratek filmček prve šolskega dne.

Naredite si prvi šolski dan poseben. Predvsem pa naj bo zabaven in sproščen.

Ula Gojo, prof. in specializantka psihoterapije transakcijske analize


Morda bi vas zanimalo tudi:
Je šolar lahko srečen in se veseli novih znanj?
Nevroplastičnost: brez česa nista možna razvoj in učenje
Za prijetnejši začetek šolskega leta


Prenesi eRevijo

Za dobro duševno zdravje; št. 15, poletje 2024

Prenesi
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se