Prepoznajte znake, ki vodijo k izgorelosti

Delo je za posameznika izrednega pomena. Skozi delo se izpolnjujemo, samoaktualiziramo, delo vpliva na naše samospoštovanje in nam nudi socialno varnost. Pri vsakem delu se nam lahko zgodi, da nas vodi v izgorelost. Podaljševanje delovnikov, vedno nove obveznosti, napredna tehnologija, ki nam briše meje med službenim in zasebnim časom, še dodatno povečujejo možnost za izgorelost.

Kaj je izgorelost? Izgorelost opisujemo kot stanje visoke izčrpanosti, depersonalizacije ter zmanjšane osebne učinkovitosti. Pri izgorelosti počitek ne pomaga, potrebna sta celostna pomoč in zdravljenje.

Mednarodni urad za delo in Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) navajata, da postajata izgorelost in depresija ključni bolezni 21. stoletja.

Kadar imamo občutek, da v delo vložimo več, kot se nam vrne nazaj, občutimo nezadovoljstvo. Lahko bi rekli, da do izgorelosti prihaja, kadar nismo nagrajeni, kot pričakujemo, a temu ni tako. Do izgorelosti prihaja, kadar ne skrbimo zase.

Opozorilni znaki:


1. Telesni znaki na poti k izgorelosti: vedno pogosteje nam nagaja zdravje

Izgorelost ima zelo velik negativen vpliv na naše telesno in tudi mentalno zdravje. Ne smemo zanemariti motenj spanja, prebavnih težav, bolečin v hrbtenici, opazno poviševanje ali zniževanje telesne teže, težav s srcem, psihosomatskih bolečin, kadar nas pestijo ponavljajoči glavoboli in nenehna kronična utrujenost. Že zjutraj se zbudite utrujeni, zdi se vam, kot da sploh niste spali. Da preživite dan, spijete veliko kav, laho posežete tudi po drugih poživilih in zdravilih.

2. Kognitivne težave na poti k izgorelosti

Ko opazimo težave s spominom, sposobnostjo sprejemanja odločitev, da delamo vedno več napak, pozabljamo na pomembne stvari, je lahko znak za alarm. Misel na nov dan, vas spravlja v obup.

3. Čustva in težave v medosebnih odnosih na poti k izgorelosti

Vedno pogosteje smo brezvoljni, žalostni, jokavi, celo depresivni. Velikokrat reagiramo pretirano razdražljivo, zapustil nas je ves humor. Vsa naraščajoča napetost posledično vpliva na odnose pri delu s sodelavci in z družino v domačem okolju. Postajamo konfliktni, se zapletamo v nepotrebne prepire, drugi se nam pričnejo umikati, ljudem se začnemo umikati tudi sami... Značilna je izrazita negativna nastrojenost in pretirana ciničnost. Pojavijo se občutki krivde, da bi lahko delali še več.

4. Delo nosite tudi domov

Še zvečer razmišljate v postelji, katere vse naloge vas čakajo. Vseskozi vas skrbi, da niste zamudili kaj pomembnega. O delu in delovnih obveznostih ne zmorete nehati razmišljati.

5. Vaša motivacija izvira iz strahu

Zdrava motivacija izhaja iz nas samih, ženejo nas radovednost, potreba po samoaktualizaciji, samoizražanju, timskem delu, dosežkih in doseganju priznanja. V stanju izgorelosti pa si prizadevamo le, da delo opravimo. Notranja motivacija je popolnoma izginila. Prevladuje motivacija iz strahu.

Oglejte si
terapevte, ki vam pomagajo pri izgorelosti


Morda bi vas zanimalo tudi:
Stres na delovnem mestu
Stres ni izgorelost
Kako se izognemo izgorelosti?


Prenesi eRevijo

Za dobro duševno zdravje; št. 15, poletje 2024

Prenesi
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se