Žalovanje

…je proces, ki nima roka trajanja in ki je za vsakega izmed nas edinstven.

IZKUŠNJA IZGUBE

Ne glede, kje se rodimo, ali smo revni ali bogati, kateri jezik govorimo… vsi ljudje na tem planetu se tekom svojega življenja vsaj enkrat srečamo in doživimo izkušnjo izgube. 
Najbolj pogosta je izguba in občutek slovesa, ko nekdo, ki nam je blizu, umre.

FAZE ŽALOVANJA

Ob novici o smrti bližnjega najprej sledi šok, ki traja od ene ure do enega tedna. V fazi šoka se oseba počuti popolnoma brez nadzora. Ne glede ali je smrt nenadna ali posledica dolgotrajne bolezni, je šok enak. Človek se ponavadi ne zaveda, kaj se pravzaprav dogaja.

Temu sledi faza zanikanja, ki nam služi kot obrambni mehanizem, s katerim si omilimo bolečo izkušnjo.

Po fazi zanikanja sledi faza jeze, v kateri iščemo krivca za smrt ljubljene osebe. Najpogosteje se jezimo na zunanji svet, ni pa izključena tudi jeza na umrlo osebo.

Fazi jeze sledi faza pogajanja. V njej želimo dobiti še eno priložnost in pri tem lahko vključimo tudi boga, da nam pri tem pomaga.

Sledi globoka žalost, kjer se posameznik sooči s svojo bolečino.

Ko bolečina popusti do te mere, da lahko uvidimo realnost, nastopi zadnja faza, sprejemanje. V tej fazi lahko ponovno vlagamo vase in v svojo prihodnost.

ENAKI OBČUTKI OB VSEH IZGUBAH

Marsikdo bo/je presenečen ob zavedanju, da se s temi občutki srečujemo tudi, ko se ločimo od partnerja, od prijatelja, ob poroki, ko je potrebno zapustiti svoj domači kraj, ob smrti naših hišnih ljubljenčkov, ob še nerojenem otroku, ob izgubi službe, ob selitvi od doma ali na drug kontinent, ob vstopu v osnovno šolo, srednjo šolo, fakulteto itd. Težave lahko nastopijo tudi ob vstopu v odrasli svet, ki od nas zahteva samostojnost, odgovornost in sprejemanje najrazličnejših izzivov.

Ko nekoga ali nekaj izgubimo, občutimo žalost. Občutki negotovosti, naši strahovi pred zapuščenostjo in naša ranljivost privrejo iz globin in nas prisilijo, da se z vsem tem soočimo. Vsakdo se bo odzval drugače, saj je vsak  človek edinstven, zato ni pravil.

Smrti in izgube so del življenja. Ne moremo jih napovedati in ne moremo jim uiti. Pomembno pa je, da pustimo žalovanju, ki smrti oz. izgubi ljubljene osebe ali dogodku sledi, prostor in čas.


Andrejka Kozlevčar, specializantka psihodinamske psihoterapije

Oglejte si
naše terapevte, ki pomagajo pri žalovanjuMorda bi vas zanimalo tudi:
10 znakov, da je čas za obisk psihoterapevta
Kako izbrati najboljšega psihoterapevta zase?
7 mitov o psihoterapiji

Preverite seznam certificiranih psihoterapevtovPrenesi eRevijo

Za dobro duševno zdravje; št. 15, poletje 2024

Prenesi
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se