Kaj vas je spodbudilo, da ste se odločili za študij psihoterapije?
Iskanje vrline in miru. Spodbujanje razvoja notranje harmonije, sočutja ter poglobljenih načinov pogleda na srečo je bilo dolgo del mojega življenja. Zdi se mi, da je bil moj prehod v poklic psihoterapevta naraven in tekoč skozi čas.

Kaj je še posebej značilno za delo po vašem izbranem psihoterapevtskem pristopu?
Logoterapevt človeku v stiski skuša pomagati pri aktiviranju njegovih osebnih duhovnih zmožnosti, da bi z njimi odkrival in udejanjal konkretne možnosti za uresničevanje smisla v
svojem konkretnem življenjskem položaju. Logoterapija in eksistencialna analiza temeljita na jasno opredeljeni podobi človeka. Slednja oriše človeka kot edinstveno in neponovljivo bitje treh razsežnosti, ki se med seboj dopolnjujoče povezujejo v eno celoto, in sicer 1) telesna ali biofizična, 2) duševna ali psihična in 3) duhovna ali noetična. Kot glavno motivacijsko silo človekovega bivanja opredeljuje voljo do smisla, ki usmerja človeka k odkrivanju smisla v sleherni konkretni situaciji njegovega bivanja. Z jasno opredeljeno teorijo smisla in vrednot osvetljuje dinamičen zemljevid možnosti izpolnitve smisla skozi tri strukture stvarnosti, in sicer ustvarjalne vrednote, doživljajske vrednote ter vrednote stališča.

Kaj bi povedali nekomu, ki okleva z obiskom psihoterapevta?
Ne vemo, česar ne vidimo. Česar se ne zavedamo, ne spreminjamo. Toksične igre in načini komunikacije, nilihizem, sovraštvo, projekcije, pobegi in podobno so tihi sledilci, ki stojijo v senci skoraj vsakega trpljenja. Sreča in mir hitro ostanejo nekje v preteklosti, izgubljeni v času, ob pomoči “normalnih in logičnih” navad - “kako se to da lepo rešiti”. Enako kot ne vidimo svojega obraza brez zrcala, bomo težko izvedeli kaj se nam skriva v psihološkem svetu brez osebe, ki nas zrcali. 

Dragoljub Blagojević, hvala za vaše odgovore.

Prenesi eRevijo

Za dobro duševno zdravje; št. 14, Pomlad 2024

Prenesi
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se