Kaj vas je spodbudilo, da ste se odločili za študij psihoterapije?
Vedno je bila v meni želja, da delam z ljudmi in spoznavam njihove zgodbe. Ob tem se počutim živo in prisotno, tukaj in zdaj. Že v osnovni šoli sem sanjarila o terapevtskem kavču in o podobah iz filmov, kar me je pripeljalo na študij psihoterapije. Nisem vedela kam se podajam, kaj lahko pričakujem ampak globoko v sebi sem vedno vedela, da je to pot, ki je zame prava in na kateri želim biti. Psihoterapija je postala zame veliko več kot študij, postala je poslanstvo in način življenja.

Kaj je še posebej značilno za delo po vašem pristopu?
Psihodinamska psihoterapija je psihoanalitično utemeljena in na telo usmerjena psihoterapija. Za psihodinamski pristop je še posebej značilno, da nas uči ponovno vzpostaviti stik z našim telesom, mu prisluhniti in slišati njegova sporočila. Povezuje se s čustvi in občutki, ki so doma v telesu in jim daje polno pozornost. Pristop opazuje širšo dinamiko posameznika, združuje tehnike iz različnih pristopov in poudarja zavestno dihanje. Prav tako obravnava nezavedne dinamike in strukture, ki ustvarjajo in povzročajo aktualne težave posameznika. Pristop je celosten in je namenjen vsem, ki si želijo povezati um, telo in duha. 

Kaj bi povedal nekomu, ki okleva z obiskom psihoterapevta?
V kolikor že dolgo časa odlašate, ne zmorete več in si želite spremembe je iskanje pomoči korak v pravo smer. Ko se znajdemo v stiski in postanejo naše osebne težave prevelike za nas, je čas, da se ustavimo in s pomočjo terapevtskega procesa raziščemo, kaj se nam dogaja in kakšen je globlji vzrok nastalih težav. Vsak trenutek se lahko odločimo zase in si s tem omogočimo možnost izbire za drugačno prihodnost. Psihoterapijo priporočam vsakemu, ki ga kliče in vabi. Le na podlagi lastne izkušnje lahko vidimo kako izgleda terapevtski proces, delo na sebi ter kakšne učinke ima. Prvi korak je navadno najtežji, po tem pa kar vse nekako steče.

Sanja Guček, hvala za vaše odgovore.

Prenesi eRevijo

Za dobro duševno zdravje; št. 14, Pomlad 2024

Prenesi
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se