Mojca Benko

Specializantka psihoterapije pod supervizijo

Psihodinamska psihoterapija
 • Osebna psihoterapija
 • Online psihoterapija
 • Koper
 • 1 leto izvajanja terapij

"Nihče se ne more spustiti v svoj pekel sam.
Nihče ne more priti na svetlo sam.
Nihče se ne nauči govoriti sam."
- Alenka Rebula


 • Psihosomatskih motnjah (raznih neprijetnih telesnih senzacijah in bolečinah, težavah s telesno težo, nespečnostjo, izgorelostjo, v primerih, ko so zdravniški izvidi vredu, telo pa še zmeraj ni)
 • Anksioznosti (paničnih napadih in raznih fobijah)
 • Depresiji (občutkih otopelosti, brezvoljnosti, pri samomorilnih misli, izgubi motivacije in smisla, občutki notranje praznine)
 • Težavah v medosebnih in partnerskih odnosih (občutki osamljenosti, neslišanosti, pri nezmožnosti funkcionalnega navezovanja in ohranjanja odnosa, pogostimi prepiri, težavah v spolnosti, občutki, da nam je nekdo premalo ali preveč)
 • Težavah v službi in pri karieri
 • Podpori in razbremenitvi po travmatičnih dogodkih (posttravmatski stresni motnji, nesreči, zlorabi, bolezni, nasilju)
 • Ob velikih pomembnih življenskih prelomnicah (simptom praznega gnezda ali odhod otroka, pri ločitvi, izgubi službe, upokojitvi, selitvi, sprejemanju pomembne odločitve)
 • Žalovanju in izgubi
 • Iskanju lastne identitete, nizki samopodobi in grajenju boljšega odnosa do sebe
 • Raznih oblikah zasvojenosti (alkoholizem, videoigre, nakupovanja,…)
 • Raziskovanju raznih osebnih življenskih vprašanj
 • Občutku, da “to ni to”, da nekaj manjka

Poklic psihoterapevtke me je intuitivno nagovoril že v poznih najstniških letih iz velike želje po spoznavanju in celjenju sebe, ter boljšem razumevanju zakaj ljudje delujemo kot delujemo. Verjamem, da je naš celoten psihičen konstrukt pogojen in obarvan s preteklimi izkušnjami in vzorci, katerih smo bili priča že od življenja v maternici naprej. Četudi se lahko sliši ta izjava nekoliko nemočna pa stremim k tem, da se lahko sedaj kot odrasli vsak trenutek znova odločimo za spremembo starih poti. Pravzaprav smo kot odrasli edini odgovorni za lastno življenje. Kot otroci nismo imeli možnosti izbire, ker psiho-fizično nismo bili dovolj razviti, imamo pa sedaj priložnost svojemu notranjemu otroku ponuditi tisto, kar je manjkalo, odvzeti česar je bilo preveč in simbolično objeti tisto, kar je. Postati resnično odgovoren za ljubeč odnos do sebe in za spremembe v svojem življenju je nekaj, kar prinaša svetlobo, osvoboditev in osebno rast.

Od leta 2014 sem na poti izobraževanja za psihoterapevtko, ki pa se kljub zaključenem študiju ni in ne bo končala. Psihoterapija je namreč vseživljenski proces. Zgodbe in izkušnje drugih me vedno znova učijo, soočajo s sabo in mi pomagajo rasti, saj se resnično spreminjamo le v odnosu z drugimi.

Psihodinamska psihoterapija, ali po predhodnem nazivu “globinska psihoterapija”, je psihoanalitično utemeljena in telesno usmerjena psihoterapija. Poleg tradicionalnega načina dela (govor) uporabljamo tudi različne telesne, ustvarjalne, gibalne, psihodramske in druge tehnike, ki prihajajo predvsem iz humanističnih pristopov (integrativne psihoterapije, geštalt terapije idr.). Telo, ki nosi spomine in izkušnje celotnega življenja je za nas odličen vhod v človekovo psiho. V psihodinamski psihoterapiji se med drugim učimo prepoznavati in poslušati sporočilnost telesa.

Delam kot specializantka psihodinamske psihoterapije pod supervizijo. Diplomo sem pridobila na Univerzi Sigmunda Freuda v Ljubljani, opravila štiri letno specializacijo na Inštitutu za psihodinamsko psihoterapijo v Ljubljani in se kasneje vpisala na Fakulteto za socialno delo v Ljubljani, kjer sedaj zaključujem magistrski študij. V skopu izobraževanja in dela na sebi sem opravila 130 ur individualne psihoterapije in 500 ur skupinske psihoterapije pri vodji psihodinamskega inštituta in učnemu psihoterapevtu Lanu Pečjaku, učnima psihoterapevtkama Renati Fabec in Metki Furlani ter psihoterapevtki Maji Bertok. Supervizorka pri mojem delu je Irena Papež.

V dragocenem procesu lastne psihoterapije sem se naučila bolje razumeti ter slišati sebe in druge. Pridobila sem orodja s katerimi uspešneje navigiram skozi lastne procese in skozi le-te vodim tudi ostale. Prakso in prostovoljna dela sem več kot 500 ur opravljala z otroci na raznih letovanjih in taborih, na različnih področjih v sklopu Centra za socialno delo, v varni hiši in društvih iz področja duševnega zdravja.

Dober psihoterapevt se nikdar ne preneha učiti, zato se tudi sama udeležujem dodatnih izobraževanj, delavnic in terapevtskih skupin s katerimi vseskozi rastem, tako na osebnem kot strokovnem področju. Sem članica Evropskega združenja psihoanalitičnih pristopov - EZPPS in zavezana Etičnemu kodeksu Evropske Zveze za Psihoterapijo.

Preberite si intervju z mano
Članstvo v psihoterapevtskih organizacijah
 • Evropsko združenje psihoanalitičnih pristopov - EZPPS 

Osebna psihoterapija

Kaj je osebna psihoterapija?
50 €

Online psihoterapija

*Uvodno srečanje samo 29 €
Kaj je online psihoterapija?
50 €*

Pri naročilu na kratko opišite svojo težavo oz. izziv, da vam bo terapevt/ka lažje pomagal/a. Predlog termina boste prejeli v roku 48 ur.

Za informacije pokličite: 041 55 82 82

Prenesi eRevijo

Za dobro duševno zdravje; št. 7, april 2022

Prenesi
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se