Kaj vas je spodbudilo, da ste se odločili za študij psihoterapije?
Še preden sem sploh vedela, da obstaja študij psihoterapije sem prebirala veliko “self-help” knjig, ker se je najverjetneje nekaj v meni želelo zaceliti in izraziti. Po “naključju” sem srečala osebo in kasneje nekaj ljudi, ki so mi pokazali kaj vse lahko psihoterapija nudi in koliko lahko da človeku, ki je pripravljen stopiti na to pot. Po menjavi študija sem hitro ugotovila, da se na tem področju počutim resnično doma, in da me nič drugega na svetu ne zanima bolj kot človekova psiha, človeške izkušnje in nenazadnje transformacija ter vse življenska rast. Sprememba in transformacija v svoj najvišji potencial, v namen kolektivne rasti, je zame najvišja vrednota in smer po kateri nameravam hoditi do zadnjega dne.

Kaj je še posebej značilno za delo po vašem izbranem psihoterapevtskem pristopu?
Psihodinamska psihoterapija mi je pisana na kožo ravno v tem, ker v obravnavo in proces jemlje tudi telo in dušo (življenje) v vsakemu izmed nas. Veliko se da narediti na kognitivno-čustveni ravni preko klasične analize in pogovora, mi je pa všeč specifika psihodinamskega pristopa, ki spremembe vedno integrira skozi telo. Telo je odličen vhod v naše notranje dogajanje, ker nikoli ne laže in nam lahko veliko sporoči, če ga znamo poslušati. Poleg tega sem rada v svojem kreativnem delu, kar lahko prakticiram skozi tehnike risanja, postavljanja kipov, reke življenja, idr. Uporabljam lahko tehnike pridobljene iz drugih humanističnih pristopov.

Kaj bi povedali nekomu, ki okleva z obiskom psihoterapevta?
Povedala bi mu/ji, da razumem strah pred tem kaj vse bi lahko prišlo ven v procesu terapije. Kljub temu pa je življenje pred terapijo enako težko, kot takrat kot smo v procesu, razlika je le v tem, da nam predelovanje lastnih vsebin na dolgi rok lahko pomaga živeti veliko bolj mirno. Težko nam je lahko v obeh primerih, če še naprej oklevamo z obiskom psihoterapevta in pa če se odločimo za terapijo. Pri slednji odločitvi si vsaj ponudimo možnost živeti drugače.

Mojca Benko, hvala za vaše odgovore.

Prenesi eRevijo

Za dobro duševno zdravje; št. 14, Pomlad 2024

Prenesi
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se