Blog

Najnovejši prispevki

Perfekcionizem

Besedo perfekcionizem pogosto srečamo v vsakdanjih kontekstih in ji lahko pripisujemo različne konotacije. Včasih jo (predvsem v delovnem okolju) jemljemo celo kot nekaj pozitivnega in koristnega, vendar ima v psiholoških vedah ostrejši pomen.
Več...

Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami

Nasilje nad ženskami v današnjem času še vedno predstavlja ogromen javno-zdravstveni problem in grozovito kršitev temeljnih človekovih pravic.
Več...

Kako lahko podpremo LGBT osebo v procesu razkritja

Ne glede na pestro zgodovino prizadevanj in pozivom k enakosti in sprejemanju, so na žalost v današnji družbi še vedno prisotni  predsodki povezani s spolno usmerjenostjo oz. spolno identiteto. Ravno predsodki pa so tisti, ki v posamezniku lahko sprožijo duševno stisko.
Več...

10 znakov socialne anksioznosti

Socialna anksioznost se pogosto skriva za nedolžno sramežljivostjo in introvertnostjo. Mnogi posamezniki menijo, da so morda le tihi in nekoliko nerodni v socialnih situacijah ali pa jim primanjkuje medosebnih veščin. Težko je namreč prepoznati mejo med zadržanostjo in globljim psihološkim problemom, ki človeku omejuje svobodno in polno življenje.
Več...

Kakšna je razlika med paničnim napadom in napadom tesnobe?

Čeprav so si panični napadi in napadi tesnobe med seboj na prvi pogled zelo podobni, je za učinkovito spopadanje z njimi pomembno, da znamo med njimi ločiti in identificirati, s katerim se soočamo.
Več...

Kako naj se spopadem z anksioznostjo?

Boj z anksioznostjo je pogosto osamljen, vendar pa so motnje anksioznosti presenetljivo pogoste. So namreč ena najpogostejših duševnih motenj in so prisotne pri skoraj petini populacije.
Več...

Naj bo vstop v novo šolsko leto miren in sproščen

Prvi šolski dan novega šolskega leta je pomemben tako za starše kot za otroke. Ne glede na to, ali bo vaš otrok prvošolec, prvi dan šole za vse šolajoče prinaša drugačno okolje in spremenjeno dnevno rutino.
Več...

Učinkovitost skupinske terapije - za koga in na kakšen način?

Skupinska terapija lahko pomaga pri zdravljenju in lajšanju simptomov široke palete težav v duševnem zdravju.
Več...

Kako poteka skupinska analiza?

Skupinska analiza je uveljavljena oblika skupinske psihoterapije, v kateri pod vodstvom terapevta ali terapevtke sodeluje skupina ljudi.
Več...

Individuacija ali kako v polnosti zaživeti sebe

Jung (1935) je individuacijo opisal kot »proces, da postajamo vedno bolj to, kar smo v smislu, da naša individualnost zaobjame naše najbolj notranje, neprimerljive lastnosti. Hkrati pa to pomeni, da postajamo sami svoji«.
Več...

Prenesi eRevijo

Za dobro duševno zdravje; št. 6, dec 2021

Prenesi
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se