Blog

Najnovejši prispevki

Počitek ni lenobnost, je zdravilo

V življenju tečemo maraton in ne šprint


Več...

Sprejemanje različnosti!?

Je to samo ideja, ki je uresničljiva v določenih družbah? Ali smo sposobni ta ideal uresničiti? Je morda to način življenja, ki bo zaživel šele, ko bo preplavil naše mišljenje, vrednote
in posledično dejanja? Kaj lahko naredimo že sedaj?

Več...

Težave povezane s prehranjevanjem

Ekranček, ekranček na telefonu povej, kdo ima največ všečkov doslej?

Živimo v družbi, ki je dnevno zasuta z neštetimi sporočili medijev, da so pomembne le zunanjost in materialne dobrine. Televizija, reklamni panoji, revije, spletna omrežja in nenazadnje mobilne aplikacije promovirajo, kakšen mora biti fizični videz, idealno telo in katerim modnim trendom je treba slediti. Mladi, predvsem dekleta, ki jim te smernice predstavljajo vodilo, začnejo pretirano skrbeti za svoj videz z namenom biti videni, občudovani in sprejeti, pri čemer pogosto razvijejo motnjo hranjenja.

Več...

Rojena za druge

Včasih me obiščejo ženske, ki ‘pridno’ vzgajajo otroke, skrbijo za svoje sekundarne/primarne družine, zraven pa gradijo kariero, se izobražujejo ali opravljajo redne službene zadolžitve. Prvoten vzrok za obisk psihoterapije je pogosto izčrpanost od službenega dela in občutek nesmisla, ki ga v takem tempu več ne vidijo. Sekundarni vzrok, ki ga ozavestimo šele v procesu terapije pa velikokrat sploh niso delovne zadolžitve, temveč vloga, ki jo ženske nehote in vedno znova zase izbiramo v vseh, ne le poslovnih, krogih.

Več...

Izgorelost žensk na delovnem mestu

Na psihoterapevtskih seansah vedno znova srečujem ženske, ki se spopadajo s težavami na delovnih mestih. V današnji dobi imajo ženske slabše pogoje dela kot moški: še vedno so slabše plačane, pogosteje so izpostavljene mobingu, imao slabše možnosti za napredovanje, se žal srečujejo s spolnim nadlegovanjem, ženske so v podjetjih pogosto moteč faktor zaradi načrtovanja družine in  imajo zaradi tega slabše zaposlitvene  pogoje. Soočene so z bolniškim dopustom zaradi nege otroka, ob tem pa večkrat naletijo na nerazumevanje delodajalca.

Več...

Zaposlene ženske, stres in alkohol

Kaj je tisto, kar je tako privlačno v alkoholu, kljub temu, da je znan kot ena od bolj zasvojljivih snovi? To, da omogoča sprostitev, lahko vse do evforije. Ljudem daje občutek zadovoljitve potreb, tudi če jih v resnici niso zadovoljili. Zmanjša anksioznost, ublaži strah, tremo in nelagodje v socialnih situacijah. Alkohol je del »protokola«. Močno pa zmanjša tudi kontrolo impulzov. Zaradi česar se ljudje vedejo bolj »spontano« in manj premišljeno.

Več...

Osebnostne motnje

Vsak človek ima svojo osebnost. Osebnost je trajen in stabilen vzorec, kako zaznava, misli, doživlja, čustvuje, se vede, razmišlja o sebi, drugih in okolju. Kombinaciji teh lastnosti pravimo osebnostna struktura.

Več...

Kaj tiči za neprestano aktivnostjo in kako prisluhniti našim najbolj ranljivim delom

Sreča je nekaj, kar si želimo vsi ljudje. Kajne? A vendar se pogosto na poti do nje zataknemo in pozabimo na to, kar je v življenju res pomembno. Bežimo od tega, kar nas straši, bežimo od tesnobe ali občutij, ki smo jih že davno tega zaklenili v podzavest. A ta beg je utrujajoč in vsake toliko časa se zavemo, da je čas za spremembo, čas, da ponovno razmislimo o tem, kako živeti – in kako v življenje pripeljati več tistega, kar je res bistveno.

Več...

Prenesi eRevijo

Za dobro duševno zdravje; št. 14, Pomlad 2024

Prenesi
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se