Blog

Najnovejši prispevki

Miti, ki krožijo o psihoterapiji

V zadnjih letih vedno več ljudi občuti stres, občutke nemira, stalnega nezadovoljstva, tesnobo, napetost, pa tudi nemoč, pomanjkanje motivacije,… Vse našteto je odraz sodobnega načina življenja, ki ne dopušča napak, zahteva stalno prisotnost, težnjo k popolnosti. Po napovedih različnih zdravstvenih organizacij bodo duševne težave ene izmed najbolj pogostih bolezni sodobnega človeka. Zato bo tudi psihoterapija, kot ena izmed najbolj učinkovitih možnosti pomoči, pridobivala še bolj na veljavi, miti, ki krožijo okoli nje, pa bodo vedno manjši.
Več...

Naj greva na partnersko terapijo?

Mojca in Andrej sta skupaj že 15 let, imata dva otroka, osnovnošolca. Stanujeta v lastnem stanovanju, za katerega odplačujeta kredit, imata en avtomobil. Mojca je po poklicu učiteljica, v svojem delu uživa, ima veliko idej, vključena je v številne projekte. Andrej je vodja oddelka v IT podjetju, velikokrat dela nadure, s šefom se ne razumeta najbolje, prav tako je v njegovem timu veliko nesoglasij. Domov prihaja utrujen in napet. 
Več...

Strah pred javnim nastopanjem

Če vam misel, da morate spregovoriti z drugimi, nekaj predstavljati in zagovarjati ali pa nastopiti pred občinstvom, dvigne vse dlake na telesu, niste edini. Strah pred (javnim) nastopanjem ali glosofobija predstavlja obliko socialne anksioznosti, raziskave pa kažejo, da jo doživlja približno 75% ljudi. Nekateri od strahu doživijo panični napad, vendar imajo lahko že milejše oblike strahu hude posledice.
Več...

Poporodna depresija in njene zgodbe

Poporodna depresija je oblika velike depresivne motnje, ki se pojavi pri mamah po rojstvu njihovega otroka. Simptome poporodne depresije lahko vsaka mama doživlja drugače. Najpogosteje se pojavijo nepričakovano, ko mamica, ki pričakuje, da bo po rojstvu svojega otroka čutila nepopisno veselje, občuti popolnoma nasprotna čustva.
Več...

Kako spodbuditi k psihoterapiji sebe ali bližnjega, ki jo potrebuje, 1. del

Marko je o psihoterapiji razmišljal že več mesecev. Nikakor pa se ni mogel odločiti za prvi korak, da bi se naročil na uvodno srečanje. Mučili so ga številni dvomi, strahovi in predsodki. S svojim življenjem, tako doma kot na delovnem mestu, ni bil zadovoljen. Vedel je, da tako ne bo šlo več naprej, da ga življenje samo in odnosi, ki jih ima z bližnjimi, preveč izčrpavajo in mu ne nudijo zadovoljstva. Korenita sprememba je bila nujno potrebna. Kar je potreboval pred dokončno odločitvijo, je bila spodbudna beseda, morda tolažilni stavek s strani strokovnjaka.
Več...

Slavni in znani o psihoterapiji

Življenje ni vedno lahko in nihče od nas ni odporen na izzive v duševnem zdravju. Celo najbolj slavni in talentirani ljudje na svetu, se vsake toliko časa spopadajo s takšnimi in drugačnimi težavami. Komiki npr. niso odporni na depresijo. In igralke niso odporne na anksioznost. Glasbeniki niso odporni na posttravmatsko stresno motnjo. Vsi smo le ljudje, ki se stalno soočamo z različnimi  življenjskimi preizkušnjami.
Več...

Dr. Yalom spoznal koristi psihoterapij na daljavo

Celo najbolj modri, izkušeni in odprti strokovnjaki v svetu psihoterapije lahko včasih na nove izume na področju psihoterapije gledajo z določeno mero skepticizma. Pred parimi leti sta ustanovitelja spletnega mesta Talkspace k sodelovanju povabila dr. Irvina Yaloma, svetovno znanega eksistencialnega psihoterapevta in avtorja mnogih uspešnic na področju psihoterapije. Njegov prvotni odziv na online psihoterapijo ni bil nič kaj pozitiven.
Več...

Koristi online psihoterapije

Ko spoznamo, da določenim težavam, ki nas pestijo, sami ne bomo kos, si želimo predvsem hitre, strokovne in učinkovite pomoči. V primeru duševnih težav in pomoči v obliki psihoterapije, je prava pomoč certificiran in izkušen psihoterapevt, s katerimi vzpostavimo zaupljiv in varen odnos.
Več...

Analitična psihologija – Jungovska analiza

Analitična psihologija je izraz, ki ga je Carl Gustav Jung uporabil za svojo psihoanalitično teorijo in psihoanalitično prakso. Ime je uporabil zato, da bi se razlikoval od Freudovega načina psihoterapije, imenovanega preprosto ‘psihoanaliza’.
Več...

Imate obsesivno kompulzivno motnjo?

Vse bolj prepoznana obsesivno kompulzivna motnja (OKM) je četrta najpogostejša duševna motnja. Posameznikom povzroča hudo psihično trpljenje, kljub temu pa ti dolgo ne poiščejo strokovne pomoči, ob tem se simptomi OKM lahko sčasoma utrdijo.
Več...

Prenesi eRevijo

Za dobro duševno zdravje; št. 14, Pomlad 2024

Prenesi
Ta stran uporablja piškotke. Več
Strinjam seNe strinjam se